Literatura

*** (A jeśli kochać nigdy nie przestanę) (wiersz)

Andrzej Feret

*** (A jeśli kochać nigdy nie przestanę)


A jeśli kochać nigdy nie przestanę,
Nie mając cienia, który ćmi na marno,
Zwycięski szczęściem w mocny kwiat sumienia,
Ciebie odzieję nie w tę lichwę czarną.


Wstrzymajmy światłem pieścić się bladością,
Przestańmy wieczną boleścią się stroić,
Miłować w płaczach rzeczy jest słabością,
Kochankom – mężom w milczeniu przystoi.


A gdyby było dla rzekomej chwały,
I dla sumienia miłości zbrodniczej,
Wszak nie upijać w krzyż gehenny krwawy,
Nie trwońmy życia w srebrach niewolniczych.


Serce zuchwałe! – nie to nie miłosne,
Z wiecznie do góry podniesioną głową,
Miejmy zuchwałość mówić jedno trwale,
Miłością płochą, żadną jednodniową.


czerwiec, 1994

Andrzej Feret

 


przysłano: 31 pazdziernika 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca