Literatura

Zalety Kontemplacji (wiersz)

Wiesława

Zamykam oczy, myśli szybują wysoko,

czuję jak mnie ogarnia coraz większy spokój.

Ciepło mnie przytula, jest mi po prostu błogo,

bo bezwarunkową miłość odczuwam wokół.

 

Ona nadaje sens temu co mnie otacza,

utula moje przesiąknięte bólem ciało,

które wszystkie doznane krzywdy przebacza,

oczyszczając się z tego, co już doświadczyło.

 

Jestem teraz w krainie ogromnej radości,

w której miłość jednoczy wszystkich ze Wszechświatem.

Nie ma tu zła, obłudy i ludzkiej podłości,

a zwykłe codzienne życie nie jest kieratem.

 

Zostawiłam za sobą konflikty, dramaty,

tamto życie wydaje się teraz marnością.

Obserwowałam dawniej świat, jak przez kraty,

i dlatego nie mogłam cieszyć się wolnością.

 

Kryształowa cisza ledwie słyszalnych dźwięków,

objawia ogromną potęgę absolutu.

Przez życie kroczyliśmy wciąż ścieżkami lęków,

tu wybieramy miłość, lęki do odrzutu.

 

Jak cudnie czasem się znaleźć w ducha wymiarze,

nabrać dystansu do szarej rzeczywistości.

Czy doznamy metamorfozy, czas pokaże.

Nie dokona się zmiana - bez mocy miłości.

 


dobry 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Ir
Ir 1 listopada 2020, 11:39
Nadmiar zaimków osobowych, rymy prościutkie znoszące nad Częstochowę typu: dźwięków-lęków, absolutu-odrzutu itd.
No, po prostu pogadałaś sobie bez polotu.
Wiesława
Wiesława 26 listopada 2020, 20:26
Dla mnie najważniejszy jest przekaz wiersza, reszta jest zdecydowanie mniej ważna, aczkolwiek dla niektórych ludzi chyba najważniejsza i to ich wybór, a ja to szanuję. Ir dziękuję za komentarz i pozdrawiam Cię serdecznie :-)
Usunięto 2 komentarze
przysłano: 31 pazdziernika 2020 (historia)

Inne teksty autora

Zmiana
Wiesława
Odwieczne pytania
Wiesława
Symfonia zmysłów
Wiesława
Do M...
Wiesława
Moc tęsknoty
Wiesława
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca