Literatura

tęskniąc namiętnie (wiersz)

Andrzej Feret

tęskniąc namiętnie


pamiętasz miła kwiecień w Paryżu*
kasztany w kwiatach
świąteczne słoty przybrane w róże
to już za nami
to prawie lato
ale czasami myślę o kwietniu
z nami w Paryżu,
nigdy już więcej nie miałem ciebie
taką poznaną
tak bliską sercu
gdyśmy w Montmartre lgnęli do siebie
na schodach rano
pamiętasz miła kwiecień w Paryżu
na schodach, rano…
któż to uczynił
kogóż więc będę mijając siebie
za to wciąż winił
za taki kwiecień z tobą w Paryżu
tęskniąc namiętnie


kwiecień, 1994

Andrzej Feret


* z inspiracji: Ella Fitzgerald & Louis Armstrong – "April in Paris".

 


przysłano: 1 listopada 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca