*** (piszmy więc wiersze)
piszmy więc wiersze i nie dla cnoty
bo Wena śmiechem wino rozleje
a że toasty Weny są pierwsze
skrobmy więc piórem dla szczęścia Weny
ja zaś doceniam altanki prawo
które we winie czerwonym białym
i poszukuję Weny nie banał
powiem Wam prawdę znalazłem Wenę
ale po cichu – i tylko cichu
powiem Wam szczerze wierzcie nie wierzcie
Weny mam w kilku osobach pięknych
są to kobiety w które ja wierzę
ale nie mówcie o tym nikomu …
bo to kobiety zaprawdę piękne
4 listopada, 2020
Andrzej Feret