Zagrało mną
Snujesz – nie zapomnisz w sobie,
Nieuduchowiona pomykam,
Przechodzę nad twoim progiem,
Wołam! Nie byłam cicha…
I pootwieram twoje marzenia,
Twoje ciało pootwieram naga,
Bo twoje ciało dla mnie zagrało,
Zagrało mną – a nie tobą, zagrało…
Przeczuwasz? Mnie nie omamiać,
Nie omamić! – ja słowa we wierszach!
Dotykam cała szerokich ramion,
Otwieram twoje serca!
– a serca masz dwa…
kwiecień, 1994
Andrzej Feret