nie chcę idealnego świata
niech zostanie jaki jest
sycę oczy kamieniami i szkłem
brak broni jak spóźniona aborcja
kopie doły pod płotem
jestem głuchy albo martwy
odbicie budzi refleksję
zobacz ile dzikich miejsc
to miasto jeszcze żyje
choć szkoły stoją puste
z przedszkoli toczą się jabłka
może będą nowe drzewa
albo kostnica na karuzeli
Mikołaj to zombie
ma prezent dla każdego szkraba
dancing w sanatorium
na parkiecie wirują endoprotezy
tak wygląda przyszłość
bardziej obca im bardziej ludzka
ma prezent dla każdego szkraba
dancing w sanatorium
na parkiecie wirują endoprotezy"
istnieją osoby, dla których endoproteza to powrót do normalnego życia, szastasz słowami, bez obrazy...