Koronki

Cytra

 

losie ty jak pająk pleciesz życie 
w misternie poplątane wzory

 

smutno biegną drżące nitki
gdy mieni się w nich siwy włos

 

kruchy senior z pokorą 
tka swoje brzegowe pętelki

 

szepcąc na małych paciorkach
miłosierdzia koronki

 

zmiłuj się święty

 

Cytra
Cytra
Wiersz · 13 listopada 2020
anonim
  • Mnemo
    Miłosierdzia koronki? Katolicka miłość do bliźnich.
    Laurka malowana, czy ikona pisana żywotem świętym?
    “Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.”

    · Zgłoś · 4 lata