pani w cieniu

Irena Świerżyńska

tylko żona - dobrze wie

z której strony kiedy gładzić

czym

przyprawić

jaki dźwięk wyniosą struny

i już -  cicho płyną nuty

 

na świeczniku wszystko widać

chór też słyszy 

echo nosi 

diabeł dzwoni

 

przypłynęła

zza kurtyny - tej  żelaznej skromna

cicha

bez  fortuny 

 

i dziś błyszczy -  w wielkim świecie

i batuta miga w cieniu

 

 

 

    4 listopad 2020 r

 

 

 

 

 

 

 

Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 15 listopada 2020
anonim