na rozstaju dróg

marzena

 

kiedy runął berliński mur zniknęły wszystkie róże

 

zerwałeś je dla naszej pierwszej

niezaspokojonej nocy, później powódź zatrzymała nas

w wynajętym mieszkaniu

na piętrze żyły duchy zadomowiły się lepiej

niż
kolejne dni które plotły się pomiędzy zasiekami

patrzyliśmy jak inni sadzą pomidory i zrywają jabłka

w ogrodach po przodkach

gdzieś w środku lasu
płakały jagody pękając od nadmiaru dojrzałości

a ty dotykałeś mchy niewierne

wybaczając niewdzięcznym drzewom
że mogą żyć dłużej od ciebie to był ostatni spacer
tego lata pełnego nas jak nigdy wcześniej

 

marzena
marzena
Wiersz · 17 listopada 2020
anonim
  • hopeless
    Piękny...

    · Zgłoś · 3 lata
  • marzena
    Andrzej bardzo dziękuję.

    · Zgłoś · 3 lata
  • Irena   Świerżyńska
    To jest to - piękne

    · Zgłoś · 3 lata
  • victor51
    Bardzo dobry wiersz o niespełnieniu. Delikatny i zrównoważony, a przecież pełen uczuć. Ani na chwilę nie osuwasz się w banał czy choćby pozór egzaltacji. Gratuluję.

    · Zgłoś · 3 lata
  • marzena
    Dziękuję ale nic ten wiersz...
    nic nie ma w sobie i tyle.

    · Zgłoś · 3 lata
  • Kazimierz Siłuch
    Fajny wiersz a te rozstajne drogi były w tamtym lesie?
    Lubię las i rozstajne drogi wśród" niewdzięcznych drzew."

    · Zgłoś · 3 lata
  • marzena
    Kaziu mój drogi przyjacielu :-) czuwasz nad moim zwątpieniem.
    Lasy, które znam są piękne. Niejednolite, mnóstwo dróg i ścieżki, pamiętam jeden zaczarowany zakątek, nietknięty. Drzewa iglaste i wypełniający podłoże nienaruszony mech. Jak dywan, jak zielone niebo na ziemi. Wypełniał całą przestrzeń, niesamowity widok. Czysty i ta cisza. Dziękuję Ci bardzo. :-)

    · Zgłoś · 3 lata
  • marzena
    victor w tym wierszu jest spełnienie.
    Wyjątkowo jest go bardzo dużo. :-)
    Banał, egzaltacja itd. to środki wyrazu emocji. Będę ich używać kiedy tylko tak postanowię. Jasne. :-)) Ale dzięki za gratulacje.

    · Zgłoś · 3 lata
  • Unikat
    Bardzo na tak.

    · Zgłoś · 3 lata
  • marzena
    miło mi :-)

    · Zgłoś · 3 lata