Literatura

z Jednego Natchnienia (II) (wiersz)

Andrzej Feret

z Jednego Natchnienia (II)

 

 

Wdowi grosz

 

Do singli noeza* przypływa, wyrokuj,

Rwie się uczciwość morem bezbożnika,

Z mów wygłoszonych znowu więcej czadu,

Szkopuł w słusznościach, dogmat w namiestnikach,

Gderali znanym zamieniając bramy,

W kalkulowanym zaledwie frasunku,

A w przepowiedniach gorliwie utkanych,

Chełpił się w chlubę obrany minuskuł,

Twierdzili sroma – kalając chudź Chawy,

Mazani w miłość o jedno żebractwo,

Z urągań nie jest światopogląd sprawny,

Gdy się rysuje na skałach i piaskach.

 

marzec, 1994

Andrzej Feret

 

* Słownik języka polskiego PWN

 

noeza

1. «w platonizmie: czysta myśl, dzięki której człowiek poznaje świat idei»

2. «w fenomenologii Husserla: przeżycie lub pełny akt czystej świadomości»

 

 

Trefny fart

 

Przechodzę kolumnady miodowych półcieni,

Wynajętych kolekcji formalnej czułości,

Forpoczta nie prognoza bez polotu zdarzeń,

Acz nurt podmywał brzegi i zapocił rzeki.

Cień suchością i – patia* się ścieli bezsłowna,

Przepycha się szukając w brak ciepła półcienia,

Wariat w piątek non stop nie miał nic i ekstra,

Matactwa szczególnie tkwią w niedopowiedzeniach.

Wstawione w esencjalność nieznanej wszechwiedzy,

Alfy czasu już plotą po sznurze w arkany,

Gdybym sam wypowiadał albo milczał przecież,

Gdybym sam rozumiał w horoskopie cienia.

 

kwiecień, 1994

Andrzej Feret

 

* patia – ostatni człon wyrazów złożonych wskazujący na ich

związek znaczeniowy z czuciem, odczuwaniem, cierpieniem, chorobą lub leczeniem, np. sym-patia, em-patia, itd…, itp.

 

 

Dźwięki archiwaliów

 

Mętny dźwięk archiwalia, kwit przywodzi szklistość,

Biel płótna czerwienieje ganiając zachodem,

I prze raz, coraz bożej – zaufanie wzeszło,

Wszelki stopień dyskursyi obchodzę tak sobie.

Rozkłada sens w intencjach cytując pointy,

Które cherub prostuje na nowym czytaniu,

Lampiony ktoś przeciera obok boga szańcem,

Na bilbordach już czytasz aktualne zdania.

Cache ją się do roboty, fabrykant podzięki –

O zaży[ł]/[t]*ym motywie konfidenta strachu,

Kroplówką z czerwonego nie będę się dręczył,

Dźwięk archiwaliów wschodzi kierując na zachód.

 

kwiecień, 1993

Andrzej Feret

 

* ł lub t.

 

 


przysłano: 26 listopada 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca