Literatura

Ja jestem kim jestem (wiersz)

abc

W dzieciństwie mieszkałem w Nazarecie
zabitym dechami miejscu
lepiłem gliniane wróbelki palestyńskie
przy strumyku
one ulatywały radośnie ćwierkając
gdy je ożywiałem klaśnięciem w dłonie
i wiele innych podobnych rzeczy czyniłem
nierozważnie tym zwracając uwagę
na własną odmienność i przez to
pieczętując swój przyszły los protagonisty
   
To nie była trawestacja na wakacjach
tylko wczoraj i dziś byłem ten sam w propagacji
dobry fach miałem w dłoniach
po ojcu kamieniarski sztukę wolnomularstwa
opanowałem do perfekcji
ale odmówiłem uczestnictwa w ceremonii
nadania mi mistrzostwa bo pomyślałem
co to za mistrz który spoczął na laurach
zadowolił się wawrzynem i odcina kupony
od słowa wiekuistego przybierając
powłóczyste szaty purpury
by wieść życie na skroś wygodne
nie dźwigając ciężarów
zamykając się w wieży z kości słoniowej
zamiast wyruszyć w świat

 

W drugim wcieleniu dotarłem do Polski
tutaj spocząłem a teraz cóż wstyd mi
w tym uniwersum racjonalności
zostałem apostołem ubawu
na oddziale psychiatrycznym dołączyłem
do baranków bożych niepokalanych bez zmazy
w mocy leków przeciwpsychotycznych
po których nie ma nocnych polucji
a w dzień przelewa się swą krew
aby was pogan zbawić


słaby+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
marzena
marzena 29 listopada 2020, 14:04
:-)) śmiać misie chce, jest historia Piotrusia ale zakończenie bym zmieniła :-)
/pogan zbawić/?
zbyt proste i mało zabawne :-)
Może poczytaj Tolkiena, tak jakoś przyszło mi na myśl.
abc
abc 29 listopada 2020, 14:40
hm. nie Piotrusia, zakończenie, są też inne owce, które nie są z tej owczarni, tzw. poganie, charakterystyka metaforyczna pogan - "Za dużo święconej wody, Za mało zwykłego mydła." Można poczytać też Miltona Rokeacha, mojego krajana pochodzącego z Hrubieszowa ;-) www.cda.pl/video/619226081
victor51 30 listopada 2020, 15:33
Gorzki ten wiersz. Aż szkoda, że sporo w nim prawdy
Usunięto 2 komentarze
przysłano: 29 listopada 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca