w ciemnej chacie - czort świdruje
brudne smugi ścieli
w czarnych kątach zło króluje
krzywdzi swój - na niby bliski
zamęt w głowie rządzi buja
więdnie serce głuche
procent burzy rozum ginie
i kałużą dmucha
ktoś zamienił serca w kamień
i pomieszał drogi
tamta zdrowa poszła w diabły
żar dorzuca z piekła
krzywdzi małe
i pełne radości dzieci - pąki własne
w dali pęka serce obce
i żal duszę ściska
kto i gdzie tu - bliski
róża biała muśnie zimne lico
niebo płatki gładzi i anioł przytuli
i ten - kwiat rozkwitnie
tam wszyscy bliscy
spoczywaj w obłokach