...mała smutna ekstaza miłości Anne Carson

marzena

 

Gdybyś wszedł we mnie martwą dłonią

poczułbyś wilgoć

jesteśmy płynem, nasze rzeki

wzbierają falą nasienia i wymiotów

 

potem jak dwie twarze biała i czarna

leżymy na jednym cmentarzu

Styks nie pozwala nam odpłynąć

 

 

 

 

ale jednak chciałbym tam wejść między twoje nogi
oboje stoimy przy balustradzie patrząc w dół
jak otwarta tama uwalnia nas od egoizmu
należymy tylko do siebie, udając wierność po grób
budujemy domy grabarzom

 

- raczej tak
powiedziały moje myśli
i pochyliłam się nad tobą chwilą niespełnienia
przecież o to chodzi aby było nam dobrze

 

 

a
ty
klęczysz na poboczu
z małym zestawem narzędzi, którymi
coś naprawiasz

Daj mi świat, zabrałeś świat, w którym byłam.

A

ty wiesz jaka jest mała radość

ja tę radość, ja chciałabym żeby rosła.

 

 

marzena
marzena
Wiersz · 10 grudnia 2020
anonim
  • zygzak
    Przypomniałaś mi wiersz Rafała Wojaczka, jest zresztą na Wywrocie


    wiesz jest mała radość
    ja tę radość
    ja chciałbym
    żeby rosła

    ta radość ona jest duża

    moi bracia okrutni umarli

    a może żyją ale nie pamiętam

    więc kiedy idę ulicą
    zbaczam
    i zrywam kwiatek nieostrożny
    stokrotkę

    tę stokrotkę przybliżam do twojej twarzy
    i śmieję się głośno
    kiedy odnajduję podobieństwo

    a jeszcze głośniej się śmieję
    kiedy stwierdzam
    różnicę

    ty wiesz
    to co cię poróżnia z kwiatem
    to jest nasza miłość
    wzajemna


    zygzak

    · Zgłoś · 3 lata
  • marzena
    Tak myślę cały czas o Rafale Wojaczku o jego życiu i poezji.
    O samobójstwie. Może nie każdy rodzi się w odpowiednim czasie.
    Jak inaczej wytłumaczyć odebranie sobie życia?

    · Zgłoś · 3 lata
  • Mithril
    ..."zestawem" coś naprawiać?
    - czy narzędziami z zestawu coś naprawiać?

    "z małym zestawem narzędzi, którym"

    w moim przekonaniu: "którym(i)"

    · Zgłoś · 3 lata
  • marzena
    Mithril poprawię, masz rację.
    Dziękuję.

    · Zgłoś · 3 lata
  • marzena
    Yaro dziękuję. Chyba już za dużo tego smutku. Nawet jeśli Rafał nie zaznał wiele radości, to chociaż pięknie o niej napisał.
    Przykre, że nie jest wsród nas.

    · Zgłoś · 3 lata
  • Aktywista
    jakaś nekrofilia czy, co tam?

    ,,Gdybyś wszedł we mnie martwą dłonią
    poczułbyś wilgoć"

    · Zgłoś · 3 lata