Jednego serca
Chciałbym powiedzieć, abyś wiedziała,
I noc opisać w niepamięć winem,
I abyś winem zawsze śpiewała,
Takie to wino, tak piękne chwile.
A gdyby kiedyś zabrakło wina,
Wtedy przeleję wino w twe słowa,
Morza powstaną – rzeka wzburzona,
Powieść napiszę we słodkim winie.
Jak w żadnej głębi nie ma przyczyny,
Jest jeno jedna z ocaleń oczu,
Gdyby zabrakło czegoś we winie,
Czerwone wino jest twoją pieśnią.
Na dwa puchary zawsze po brzegi,
W świątyń miłości zauraczanie,
Piszmy więc skargi w winie czerwonym,
Piszmy więc świątyń naszych wyrocznie.
Jednego serca w winie wybranym,
Zawsze jest czegoś brak we winie…
Sami błądzimy, sami szukamy,
Szukamy w morzu w czerwieni winie.
październik, 2016
fb: Andrzej Feret