Literatura

Chcę zapytać Boga (wiersz)

Markus

Powiedz, nie brakuje ci rozmowy z Bogiem?
Pytam na poważnie, serio
Choć ty się uśmiechasz z rezerwą
Nie ma w tym przecież nic złego.

 

Wiem, że chcę tej rozmowy
Ale z kimś kto zna odpowiedź
Nie taką na niby jak od ludzi
Nie taką , że mnie się wydaje
ale taką pewną: co z nami i ze mną będzie.

 

Mogę jeszcze poczekać
Ale coś we mnie już pękło
I chcę tej rozmowy na pewno
Takiej głębokiej, do fundamentu.

 

Zapytam Go o co chodzi?
Z tym światem i z politykami
co uprawiają rozliczne gierki
I z kościołami, co twierdzą, że Go znają
To dziwne, bo rozmowa z nimi
niczemu - tak naprawdę - nie służy.

 

Wiem, że On istnieje
Nawet tęsknie za Nim
Zapytam Go czy miłość
Nie jest tylko złudzeniem.

 

Nawet Go kocham
na razie myślami
ale w planie mam coś więcej:
Sercem a nawet uczynkami
Muszę tylko zrozumieć.

 

I zapytam Go o ten długi list
- musiał się martwić o nas
I pisał go tak długo
- myślał więc może też o mnie.
Być może więc tam odpowiedział
na moje pytania niemądre ?

 


słaby 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 17 grudnia 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca