Literatura

argument Galaktyczny (wiersz)

Andrzej Feret

argument Galaktyczny

- czyli takie maleńkie PS.

 

mądry poszedł na prawo

głupi zszedł na manowce

na lewo głupiego mają

koza lub sznur na drzewie

 

zaś mądry szedł drogą prostą

zakręty sam prostował

lewego w oślej ławce

Bóg ciągle pozostawiał

 

i wołał z oślej ławki: litości

klęknę jeszcze, o łasko!

i oczy podchwytliwie

rzucało lewego serce

 

a żal i miłosierdzie

poszły razem na piwo

gdzie samą piankę białą

Bóg ciągle im dolewał!

 

i w knajpce pod żalami

prze stole miłosierdzia

żal i miłosierdzie z nami

nie z głupim – gdyż głupi jest bez serca

 

popatrz że żal i miłosierdzie

są tylko ostrzeżeniem

gdy mądry szedł na prawo

to głupi mawiał: szczęście

 

16 grudnia, 2019

fb: Andrzej Feret

 

 


przysłano: 22 grudnia 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca