Literatura

Niczego już nie muszę (wiersz)

Cytra

 
kiedy motyle skończyły swoją misję
porzuciłam lirykę pełną westchnień
zajęłam się polityką
chociaż mówili - złe wiersze
niewiele warte
politycznie niepoprawne
niebezpieczne
nie przejmowałam się poziomem tej poezji 
utożsamianej z błotem
mówili zamknij się ropucho!
pisane źle wyostrzonym piórem satyry
gniewem wzniecały pożary
 
co we mnie wstąpiło?
przecież mogłam grać lesbijkę kocham kobiecość 
mogłam też udawać Żydówkę to nic strasznego
od dawna jadam czosnek
rasistkę bo uwielbiam swoją białą skórę
przez przekorę potknęłam się o własne nogi
i poczułam się ofiarną owcą
 
do ołtarza zbliżył się naczelny 
wyglądał jak Mojżesz
błysnęło ostrze
- bardzo bolało
 
chciałabym to wszystko wyrwać z pamięci
ale przy tym wspomnieniu brakuje mi tchu 
płuca fałszują
jakby zachłysnęły się wirusowym dechem
chyba za długo uginałam się od nie swoich win 
a zło węszyło 
 
nie pomyślałam że w tle czai się bezsens

 


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 3 stycznia 2021 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca