Wieszcz

Konrad Koper

Wieszcz zapalił świecę

i usiadł przy kartce.

 

Krążyły trzy zjawy :

duch patriotyczny,

osobisty, wena.

 

Nieoczekiwanie,

ręka wieszcza „sama”

tworzyła liryki,

poematy, fraszki,

wiersze ojczyźniane…

 

Gdy wieszcz przestał pisać,

świeca nagle zgasła.

 

 

 

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Doskonały 4 głosy
Konrad Koper
Konrad Koper
Wiersz · 11 stycznia 2021
anonim