Literatura

po prostu chciałbym, żeby (wiersz)

Andrzej Feret

po prostu chciałbym, żeby

 

chcielibyśmy być tylko więcej

jak wielka bitwa i okoliczność

na pretekst okazji, ale zawsze w poezję

na każdą potencję, gdy sygnał

jak szczęśliwy traf

po prostu zawsze jeden jest wariant

i uśmiech losu

 

a ja wiem, że kochasz

w stop ja też chciałbym zatańczyć

w to co realność sytuacją się plecie

i uzasadnienie

alternatywne

że liść masz od razu rozpoznać

jak wiersz napisany, czyli

na wzgląd oczu bezapelacyjnie przychylnie

 

na życie ostroga obchodzi i szarpie

że tańczyć jest trudno  

i wtulać w przychylność

bo argument, że kocham poezję jest

ewentualność, że kiedy ciebie nie mam

to zawsze w dni powszednie

przeczytam wtulenie w twoje ciepło

jak i uzasadnienie słowem

we słowa niezniszczalne

 

kiedy chciałbym również uśmiechać się do ciebie

jako

że tak to się plecie

jak istnieć w argumentacji nadzwyczajnie

w szansie

w szczęściu

i w sytuacji

kiedy wydarzenie przyjdzie i otworzy

siłę sprawczą

moich ramio i twoich na zawsze

uśmiechniętych oczu

 

14 stycznia, 2021

Andrzej Feret

 

 


przysłano: 14 stycznia 2021 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca