Kowalski ma robić uniki przed wirusem
nie robi nic szczególnego - maseczka
bo praktycznie nie ma na nic wpływu
duch czasu coraz szybciej odwraca klepsydrę
pozostanie w słowach jest sposobem
na rozwinięcie innego życia kiedy natura
wymusza życiowe rezygnacje
a za milczeniem kryje się pogarda
nienawiść do szalonego już świata
oni wszyscy żyją jak we śnie
wierzą bardzo mocno w coś
co jest tylko podparte kijem
powtarza z przekonaniem
po siedemdziesiątce niektórzy
zaczynają dziwnie się zachowywać
nie dowierzają nowościom
nie łykają nowych nazw
bo nie mogą sobie przypomnieć
na przykład
jak nazywa się dzisiejszy kredens
nie dowierzają też szczepieniom
Kowalski budzi się
przypomniał sobie słowo witryna
za oknem mróz
i ochłodzenie szczepionkowe
znowu coś kombinują - mruknął