Literatura

Wiekowa wdowa (wiersz)

Cytra

 

 
gdybym była młoda
całowałabym was chłopcy
jeszcze we mnie to napięcie
jak w człowieku
 
tak sobie podśpiewywała
pełna klasy i wdzięku 
wdowa
kwiatki w wierszach wąchając
 
kiedy życie jej dopiekło
to je spakowała 
ułożyła się wygodnie 
i tak sobie leży markotna
na miękkim dnie
 
przykurzyły się sprzęty
wzrok gdzieś błądzi w przestrzeni
raz na innej planecie
raz po raz na grobach 

 


wyśmienity 2 głosy
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Jacek JacoM Michalski
Jacek JacoM Michalski 24 stycznia 2021, 09:13
A mogą być groby nieumarłych ? A może te groby są żywe dopóki na nie patrzy ?
marzena
marzena 24 stycznia 2021, 15:20
Tylko dziewięć stron zawiera opowiadanie Olgi Tokarczuk, na podstawie którego powstał film ,,Żurek" tylko kilka stron, a wrażliwość którą ukazuje autorka to warsztat wiedzy i empatii. Teraz wiem, dlaczego takie osoby jak Olga są bezcennym skarbem.
Takich pisarzy nam potrzeba!
Konrad Koper 24 stycznia 2021, 19:02
Cudo !!
Cytra
Cytra 24 stycznia 2021, 21:50
Dziękuję.
Aktywista
Aktywista 30 stycznia 2021, 17:59
Do M
co komu po empatii, która nic nie może?
Tokarczuk patrzy, pisze, i nic nie rozumie...
Jej wiedza historyczna sięga dna.
przysłano: 23 stycznia 2021 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca