Wiekowa wdowa

Cytra

 

 
gdybym była młoda
całowałabym was chłopcy
jeszcze we mnie to napięcie
jak w człowieku
 
tak sobie podśpiewywała
pełna klasy i wdzięku 
wdowa
kwiatki w wierszach wąchając
 
kiedy życie jej dopiekło
to je spakowała 
ułożyła się wygodnie 
i tak sobie leży markotna
na miękkim dnie
 
przykurzyły się sprzęty
wzrok gdzieś błądzi w przestrzeni
raz na innej planecie
raz po raz na grobach 

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Doskonały 2 głosy
Cytra
Cytra
Wiersz · 23 stycznia 2021
anonim
  • Aktywista
    Do M
    co komu po empatii, która nic nie może?
    Tokarczuk patrzy, pisze, i nic nie rozumie...
    Jej wiedza historyczna sięga dna.

    · Zgłoś · 3 lata temu
  • Cytra
    Dziękuję.

    · Zgłoś · 3 lata temu
  • Konrad Koper
    Cudo !!

    · Zgłoś · 3 lata temu
  • marzena
    Tylko dziewięć stron zawiera opowiadanie Olgi Tokarczuk, na podstawie którego powstał film ,,Żurek" tylko kilka stron, a wrażliwość którą ukazuje autorka to warsztat wiedzy i empatii. Teraz wiem, dlaczego takie osoby jak Olga są bezcennym skarbem.
    Takich pisarzy nam potrzeba!

    · Zgłoś · 3 lata temu
  • Jacek JacoM Michalski
    A mogą być groby nieumarłych ? A może te groby są żywe dopóki na nie patrzy ?

    · Zgłoś · 3 lata temu