co było i będzie…
tym poza tłumem
widzę cię i pragnę
aby nic
oprócz odbicia
było tylko grą suplikacji
i aby coś
oprócz suplikacji
nie było skargą
jak recytowane Twoje strofy
zniesione na ołtarz
w pieśń błagalną
o oczy twoje
co wzniecą pocałunek
i aby hymn o tych
co milczą o uczuciach
przypomniał kadysz polnych kwiatów
mleczy i stokrotek
jak memento zapomnienia
podpowiedzi mori
bo dla nas słowa
hominem memento te
i aby koronka ażurowych wierszy
i pragnień
obdarowywania
zagubiła drogę
szarych szarotek
tylko na skale milczeniem
zamiast pisać
wspólnym życiem
ażur słowa
życiowych przenośni w gąszczu
papierowych znaczeń ledwie widocznych
cieni
bałaganie
w podpowiedzi bez znaczenia
18 stycznia, 2021
Andrzej Feret
fb: Andrzej Feret