Literatura

Hej (wiersz)

marzena

 

 

hej

 

urodziłaś się w tym miejscu bez zaproszenia

to znaczy ciebie nikt nie zapytał

a już przekwitły kasztany październik pachniał rewolucją

kobiety na porodówce tak głośno krzyczą

dławią się bólem inseminacji

a ty otwierasz oczy małe oczka które płaczą

i wszyscy myślą że ze szczęścia

 

później było coś w rodzaju życia rodzinnego

powielona prokreacja której wznoszą kolejny pomnik

to chyba Matka Polka albo Lenin, widziałeś kiedyś Lenina

może Breżniew, potrafił mnie zmęczyć

nie można nakarmić dzieci polityką i kolejną dobrą zmianą

znów otwierasz oczy

 

jest jeszcze seks, możesz się pieprzyć

nie, ładniej oddawać apokatastazę ciałom niebieskim

albo uwierzyć w monolog amerykańskiej studentki

Amanda w żółtym płaszczu Prady i ptak uwięziony w klatce

od Oprah, symbole przestrzeni w której jesteś

 

hej obudź się

nie musisz wierzyć że istnieje tylko jeden księżyc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


dobry 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
31 stycznia 2021, 19:41
ŚWIETNY!
Znów przed wyborami pewną grupę ludzi przekupią.
Wartości niektórzy mają tylko w gębie.
marzena
marzena 31 stycznia 2021, 20:30
Wiem, manipulują. Fanatyków i tych co za pieniądze sprzedadzą nawet duszę nie brakuje.
Konrad Koper 1 lutego 2021, 09:50
Dlaczego nie oceniacie... ?
marzena
marzena 1 lutego 2021, 11:15
Dlaczego?
Bardzo dobre pytanie. Bo jesteśmy w większości egocentrykami, egoistami itd. Interesują nas tylko własne przeżycia, czyjeś są nieważne, mało istotne. Czy wiek ma znaczenie? Nie zawsze, umysł może generować doświadczenia i nadal być zdolny do przeżywania emocji. Jednak z czasem u niektórych tworzy się coś w rodzaju demencji twórczej, piszą w kółko na jeden temat. Więc co oceniać?
Ostatnie wielkie dzieło Goethe ukończył w 1831 roku, zmarł w 1832 r. Żył ponad osiemdziesiąt lat i tworzył. Nie wiek nas ogranicza, jak to zamartwiają się współcześni literaci. Ograniczenia są w głowie, która czasami przypomina pustynię. Ja czekam na oazę, na słowa które jak bezcenna woda będą płynąć do mojej duszy. :)
Jacek JacoM Michalski
Jacek JacoM Michalski 1 lutego 2021, 19:21
;-)
marzena
marzena 1 lutego 2021, 19:59
Chyba się wygłupiam :) a może nie :)
Jest nudno, to pewne. Nuda, nuda i jeszcze raz nuda. Ja jestem, ja ja ja ja
i wychodzą jajowate teksty. :)
przysłano: 31 stycznia 2021 (historia)

Inne teksty autora

może dzisiaj
marzena
M
marzena
linie papilarne
marzena
Mendoza
marzena
jaskółki c.d.
marzena
Jaskółki
marzena
– mein schatz
marzena
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca