nie umiem cyzelować wierszy, bo …
nie umiemy pisać wierszy
bo musisz wiedzieć
że te dobre
są jak Ty
a ja nie wiem jak
Ciebie rozpoznać
i nie lubię w bezkształtnej glinie
zawierać uczucia
bo uczucia, czyli Twoje wiersze, trzeba uwydatnić
w bezkształcie
- dla mnie i dla Ciebie w ramionach
nazwiskiem i imieniem
i z każdą podobną podpisaną kartką
co wiersz wytrzyma
to tu to tam się zmienia jak wino
jak wiersz co Ty dodajesz
uczucia a w nich są
jak najbardziej
a dla Ciebie jak woda – bo dobry wiersz
rodzi się w swawoli
a do siebie wciąż dwa wiersze są podobne
jak ja i Ty
powiedz tylko że nie umiem
a te dobre strofy są jak chwila
powiedz wierszem, że mnie kochasz
powiedz jeszcze i poprawiasz
a ja czekam i nazwiskiem mogę jeszcze
podprawiać
więcej powiedz, że dwa wiersze
są jak dwa uczucia, że malina …
niczym gruda gliny
zawarta na kogoś którego pragniesz
i jako odejmując ze swojego szczęścia
na Twe słowa co jak glina
na bezkształtnych myślach uwidacznia
gdzie zawarty bezkres zmiana
tego co nie takie kalekie
powiedz mi moja truskawko
jeszcze …
22 stycznia, 2021
Andrzej Feret
fb: Andrzej Feret