zabiorę cię na wyspy szczęśliwe
może przestaniesz pisać te wiersze a ja odpocznę nieco
może Ty na dobranoc mi wystarczysz
może pokochasz by westchnąć tak sennie
w różowe dwa policzki
że może to była czytanka o świcie i nocą
a może jak widmo przylecisz na miotle
żebym westchnął głodem i zobaczył boso
może…
może brakuje ci ziemi pod stopami i chciałabyś się przytulić
a może wystarczy słów kilka na dobranoc
może masz nadzieję że miłość kąsa boleśnie jak kolka
a może, że nie wszystko jest farsą
może listopad a brakuje szarego zdania o pogodzie
i może brakuje zapłaty w koronie na Twoje oczy
może byś westchnęła dla mnie kiedy ja Tobie powiem
abyś westchnęła dla mnie, kiedy ja … wtedy nie odmawiaj
bo szczęście takie jak Ty przynosisz i widzę
że jesteś piękna
i że Ty mi jak radność rośniesz o pogodzie wśród deszczów
i wśród malin rzęsa
może nie jesteś szczęśliwa lecz luksusów sobie nie odmawiaj
i nie strasz sobą że jesteś nieszczęśliwa
może przyjdzie dzień kiedy razem z Tobą pogadam
bo Ty taka czerwona truskawka
może …
bosą stopą bywasz, gdzie ja jeszcze nie zaglądam dotykiem
może w pół drogi się zatrzyma i powiem, że jesteś
a może przestaniesz wreszcie pisać te wiersze bo mam od
nich gęsią skórkę
i mam to może co dla nas czeka poezjami
jak bez szansy sen i mgła i
rześki dzień … i Twoje włosy
i oczy ...
22 stycznia, 2021
Andrzej Feret
fb: Andrzej Feret