Prosiłem kiedyś że ... w oczy mi zajrzyj
mówiły kasztany mówiły platany że Ty
mówiłaś że chcesz
zbierałaś kasztany zbierałaś maliny a dzień
pogadywał że wiesz
świeciłaś bezbożnie świeciły latarnie a ciemność
mówiła że pragniesz
pragnęły wciąż dęby i dęby splatały a Ty
mówiłaś że grzech
prosiłaś błagałaś że może dla ciała szykując
masz odpowiedzi
i może już nigdy myślałaś płakałaś i może
że brak jest miłości
słyszałem gdyż słucham że Kasztan otworzył dla Ciebie
modlitwę kasztanów
a Platan posplatał i precle rozrzucał dla Ciebie
pośród białych sadów
mówiły kasztany że wiśnia już wkrótce nadejdzie
bo masz mi nie płakać
mówiły platany że zawsze Cię bronią truskawką
jak czerwień nie sądną
prosiłem nie odchodź pół życia pozostań marzeniem
i oczy zaplątaj
i powiem że nigdy nie zajrzysz samotna gdzie kiedyś
bywałaś samotna
23 stycznia, 2021
Andrzej Feret
fb: Andrzej Feret