apoteoza barykad

Jacek JacoM Michalski

kiedy odwaga jest bronią

a wiara w cud zastępuje nadzieję

brzozowe krzyże piszą legendy

pan cogito kocha bohaterów

tylko tych poległych

kiedy nike bez wahania odkopuje

guziki z płaszczy i mundurów

pan cogito zapomina

o kartce w kieszeni topora 

nie pachnie trupkiem nikomu

kto smrodu trupów nie poczuł

Jacek JacoM Michalski
Jacek JacoM Michalski
Wiersz · 4 lutego 2021
anonim
  • Aktywista
    biadolenie nie zmieni ludzi
    a wolność drogo kosztuje
    nic nie ma darmo

    · Zgłoś · 3 lata
  • Jacek JacoM Michalski
    Aktywista, no i masz rację :-) jedni biadolą a drudzy płacą. A tak na marginesie, to skąd wiesz ile kosztuje ;-)

    · Zgłoś · 3 lata
  • Aktywista
    nie powiedziałem ile kosztuje, a że drogo...
    w tym rzecz, że płacić muszą wszyscy , nawet jeśli nie chcą tego
    chyba że wolą los psa folwarcznego pod kolonialnym butem
    biadolenie nic tu nie pomoże

    · Zgłoś · 3 lata