Literatura

ambicja (wiersz)

Michał Polak

Pewien delfin przemierzał świat
Na oceanie horyzontów niezliczona miara
Tak już jest że nie każdy rodzi się delfinem
Można przecież być zjedzonym ślimakiem
Pewien delfin przemierzał świat
Osiągnąwszy jeden zmierzał ku drugiemu
Nie każdy przecież rodzi się delfinem
Można być zamkniętą w puszcze sardynką
Ile oceany kryją horyzontów w swej przestrzeni
Czy ktoś to zliczył?
Można być delfinem i przemierzać bezkres oceanu
Ale można być też żarłocznym rekinem
To oceany tworzą horyzonty,
Czy stworzenia w nim żyjące?
Ślimak co nigdy się nie wynurzył
Sardynka co w sieć wpadła
I rekin na którego zniewaga padła
A delfin, a to w wodzie, a to nad wodą
I tylko jedna wyspa i zatoka Taiji
Zakończyła tę podróż całą

 

 


fatalny 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 18 lutego 2021 (historia)

Inne teksty autora

Tajemnice księżyca
Michał Polak
kamień
Michał Polak
Dwa postępy
Michał Polak
przechodzień
Michał Polak
sedno
Michał Polak
pomost
Michał Polak
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca