Księga czarów

Konrad Koper

Księga czarów zawiera

liczne metafory,

napisana jest rymem

 trzynastozgłoskowcem.

 

Posiada przepisy na

 kamień filozoficzny.

Trzeba złączyć żywioły…

 

Zawiera dwa przeciwne

zaklęcia, wzmagające

prawdomówność lub kłamstwo.

 

Na uroki miłosne

często nie ma lekarstwa.

Uczucie musi zgasnąć.

            …

Zaklętej księdze służą

różańce, krucyfiksy

i nieodłączny kocioł.

 

 

 

 

 

 

Konrad Koper
Konrad Koper
Wiersz · 20 lutego 2021
anonim