Literatura

Cudotwórstwo (wiersz)

falkon

Czas wyjrzeć zza słońca 

na równiny, mapy i morza. 

Kto posiada światową mądrość 

podkreśli swoją boskość 

w chwili objawienia

Wszelkie proroctwa są bardziej piękne 

niż bardzo.

 

Pamiętnik pątniczki Egerii 

przeczytał król Numa. 

Zagrał w halmę z Ananke 

i wyszło:  

Kaznodzieje i politycy promują zepsucie epoki. 

Gołąb z zadartym ogonem 

wygląda jak trzynasty znak zodiaku. 

 

Najbardziej promienne alokucje 

nie zatrzymają zepsucia 

i rozwiązłości moralnej. 

Można zrujnować życie innym 

poglądem starotestamentowym. 

 

Człowiek gestykulujący sposób bycia 

w formie ostentacyjnej 

ubrał się w ornat tęczowy

i zamiata czarcim ogonem

aż miło.

 

Które życie lepsze 

to pierwsze 

czy to drugie? 

Bergsonowska intuicja nie pomoże. 

 

 

 

 


słaby+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 21 lutego 2021 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca