dotknę tam gdzie najbardziej boli …
gdzie masz chłopca z tamtych lat co napisze dziecka szczęście
gdzie masz chłopca co napisze pomaluje do szaleństwa
gdzie masz miejsca co mieć miałaś lecącego meteoru
który chłopiec Tobie oddał na tęczowe trasy ziemi
pośród gwiazd i pośród prochów co przynosić miały zawsze
ale Ciebie gwiazdy prochy oskubały i złupiły – darmozjady
gdzie te liście co spadały jak kołyski do ogrodu
dwa kamienie pozrywali i zerwali sobie drogi
gdzie jest miejsce na te liście co zrzucały drzewa wieczne
dla wszystkiego dla kołysek co je nagle ktoś podeptał
i wyrzucił jak łup bagna które stworzył na materii
pośród światła i lekkości com sam dał im dla wieczności
14 lutego, 2021
Andrzej Feret
fb: Andrzej Feret