Literatura

Góry to piękny dar (wiersz)

Markus

Spoglądasz Boże na nasze góry
I wiemy, że jest to dzieło twych rąk
A to dowodzi jak bardzo cenisz
Dawać nam ludziom widoków moc.

Niejeden malarz, poeta czy pieśniarz
Opiewa Giewont czy Gerlacha
Bo w górach często Twe dzieło zdumiewa
I skłania do pytań: kim jesteś, jak się nazywasz?

I choć nas dzisiaj przytłacza codzienność
I w nasze myśli wkrada się pycha
To chcemy doceniać ten dar od Ciebie
Bo tymi górami nam życie umilasz.

I choć nam tutaj morza brakuje
Piaszczystych plaż czy zimnej bryzy
Nie zapomniałeś dać nam namiastek:
Morskiego Oka czy Wielkiej Hińczy.

I kiedy czasem halny zawieje
I nas zapędzi do naszych chałup
To nie będziemy Ci robić wymówek
Bo Ty nas uczysz pokory i wiary.

I powiem wam teraz o własnych odczuciach
Że choć mnie czasem pociąga równina
I płaski teren ma swoje zalety
To jednak tyle uroku w nich nie ma
I moje serce wciąż w góry ucieka.


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 26 lutego 2021 (historia)

Inne teksty autora

więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca