Góry, górki i pagórki

Markus

Wnosisz na górę wielki bagaż
Swoich obaw i doświadczeń
Sporo energii cię to kosztuje
Ale opłaca się ta praca
Bo widok z góry uciechę sprawia.

I kiedy jesteś już pod szczytem
Czasem kamienie lecą z góry
Albo oberwie ci się skała
Lecz się nie zrażasz trudnościami
Bo chwałą jest dla ciebie wejście
Choć czasem zejście to gorsza sprawa.

Bo patrząc z góry na doliny
Inaczej widzisz trudne sprawy
Wiele szczegółów się zaciera
I bliżej jesteś poglądów nieba.

Niekiedy młodym się wydaje
Że każdy szczyt jest do zdobycia
My nauczeni doświadczeniem
Przestrogę taką mamy dla was
Nawet gdy wchodzisz na pagórki
Delektuj się widokiem dolin
Bo kiedy widzisz tylko szczyty
Zapomnisz co się w życiu liczy:
Empatia i chęć pomocy innym.  

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 1 głos
Markus
Markus
Wiersz · 20 marca 2021
anonim