Literatura

Góry, górki i pagórki (wiersz)

Markus

Wnosisz na górę wielki bagaż
Swoich obaw i doświadczeń
Sporo energii cię to kosztuje
Ale opłaca się ta praca
Bo widok z góry uciechę sprawia.

I kiedy jesteś już pod szczytem
Czasem kamienie lecą z góry
Albo oberwie ci się skała
Lecz się nie zrażasz trudnościami
Bo chwałą jest dla ciebie wejście
Choć czasem zejście to gorsza sprawa.

Bo patrząc z góry na doliny
Inaczej widzisz trudne sprawy
Wiele szczegółów się zaciera
I bliżej jesteś poglądów nieba.

Niekiedy młodym się wydaje
Że każdy szczyt jest do zdobycia
My nauczeni doświadczeniem
Przestrogę taką mamy dla was
Nawet gdy wchodzisz na pagórki
Delektuj się widokiem dolin
Bo kiedy widzisz tylko szczyty
Zapomnisz co się w życiu liczy:
Empatia i chęć pomocy innym.  


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 20 marca 2021, 18:04
Lekko przegadany !!
przysłano: 20 marca 2021 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca