lepiej nastawić się na stoicyzm*
cóż … rzeczywistość też ma wykręty
możesz być credo albo też smęt
ty przecież drobiazg coś się zaplątał
albo jest magia albo jest wstyd
kto pierwszym może być wyższym sędzią
albo też pląsać i śpiewać laur
kiedy piszemy znajdzie się glista
która pogryza i zrywa kład
masek jest wiele w gnieździe szerszeni
bohater ten kto może życzyć
udanej pracy chórem w stoicyzm
albo też prac jako sceptycy
kiedy marzenia przejdą ze sfery
poetyckiego śmiesznego life
i gdzieś na chórze pan organista
zagra Polonez? … lecz zagra jive
hm .. być może wtedy każda ze stron
zatańczy twista lub rock’n’roll
gdzie wybór powie kim gra muzyka
wśród jazzu fal … musi dyrygent
* z wiersza pewnego Autora
18 lutego, 2021
Andrzej Feret