pierwszą po przebudzeniu myślą
Pani mi się świetnie śmieje nieroztropnie
(czy ja wiem?)
czerwienieją usta i troszeczkę takie są dziwne
bo samotne
(a ja nie przeczę)
i pomalowane jak dziw, a ja kieliszek szykuję
– Pani jest więc kobieta
i marna przecież – a to wciąż jest nie znane
jak zawsze jak zawsze i wciąż na świecie,
czy poznana jak niesubtelna, gdy trzeba trafu …
w Pani ustach jest okoliczność w dzisiejszych czasach
bo ja Panią przepraszam – bo ja … Panią kocham
bardzo Panią kocham – bo tak!
a w dzisiejszych czasach
Pani jest w ten sam raz
jak bardzo Panią kocham
bo Pani jest niewiasta wciąż subtelna
bo kocha – niech Pani mnie nie przeprasza
bo Pani trzęsie się w twardą (zawsze zwiewną) w sukienkę
(jak sztuka albo w teatrze)
jak zwiewnie? wiadomo Pani jest sukienka
i Pani pomalowała jeszcze usta w czerwień
jak zawsze jak zawsze w towarzystwie
i wciąż nie rozumiem czy to jest dobre
i czy jest takie subtelne i czy jest złe
jak znajomość na ulicy i zawiść
skąd Pani mi się przypomina i skąd Pani to wie, że
w Montmartre i w pięć obrazów dla nas
ma Pani zabieg ruchu i kinematograf
i most – bo Pani mi się tak w dzisiejszych czasach
podoba strasznie w ruchu
i Pani jest ten czarodziej kinematograf
i tęcza – a ja przepraszam że wiersz czeka
na tęczę w kinematograf w pół drogi
i nie narzekam … bo most w dzisiejszy czas
jest zawsze w naszym wspólnym towarzystwie
Pani i moim
i niech Pani wspomni gdy ja czekam czasem
niech Pani wyświetli frazą choć jedną siebie
i swoje bardzo czerwone usta
i oczy takie wielkie powiększone
gdy ja przepraszam bardzo Panią – bo Pani mi się
nieustannie i strasznie podoba – tak bardzo strasznie podoba
a kto jest jeśli nie Pani taka wielka i subtelna
jak Pani co w dzisiejszych czasach jest gust
i nie jest Pani żałoba czarna –
czarne widziadło i zawada –
bo Pani się mi wciąż strasznie i nieustannie podoba
i tylko niech Pani nie przeprasza gdy Pani
do mnie pozagląda – przepraszam ja – bo ja wciąż czekam
i ja przepraszam Panią bo czekam kiedy Pani zaglądnie
wtedy zapytam – po kim ta żałoba?
czyż po mnie?
20 lutego, 2021
fb : Andrzej Feret