Literatura

Wiosna i jesień (wiersz)

Andrzej Feret

Wiosna i jesień

 

To dla mnie ta ziemia czerwona,

I  dla mnie wyjęto żebro,

I dla mnie patrzyły zielone oczy,

Dla nas jedno drzewo ścięto.

 

Dla naszego życia w raju

Wszechświat wciąż się naraża,

Pełen miłości zapachu,

Mnie zapach Wszechświata nie przeraża.

 

Kolorem tęczy pachnie bóg cały,

I witrażem dusze miłujące,

Zielone patrzą na mnie oczy,

Zielone jest w raju nawet słońce.

 

Jesteś jedynym przeznaczeniem,

W zieleniach łąk i lasów,

Zielone jest twoje dla mnie serce,

Prawda jest też zielenią czasów.

 

Zielona rzeka wciąż dla nas płynie,

Wartką zielenią czas strzeże,

A ja sam jeden z czerwonej ziemi,

Wiem - ja jesień - a ty wiosny zieleń.

 

 

sierpień, 1990

fb : Andrzej Feret

 


przysłano: 6 kwietnia 2021 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca