pamięci polskich żołnierzy IV Odcinka „Wachlarza”
więzionych i zamordowanych w gestapowskim więzieniu
i tych którzy próbowali ich uwolnić
Na latarniach Mińska wisielcy
jak las wyrosły w mieście
pod niebem zmarzniętym
od gwiazd odległy prószył śnieg
zasypywał
wjazd —
głód panował na zamku
i milczenie zbitego jak nie psa
oto są skrawki papieru
jak kawałek chleba podany
i noc od murów nie odstępuje
ani od człowieka
pierwsza nadzieja
odeszła strzałem w plecy
druga w pierś
jakby w serce trafiła
opatrzona jeszcze majaczyła
może widziała te oczy bliskie
przez granicę
czuła na głos
powtarzała imię
jego jedynej