Literatura

Poszukam ciała (wiersz)

Andrzej Feret

Poszukam ciała

 

Zagrało szczęście w okruchu nieba,

I wciąż dla ciebie zielona dań,

W gwiaździstym pyle ty cała jedna,

Gwiazda ma szczęścia i cała rań.

 

Sen nocy jasnej siłą przedwieczną,

I tak wciąż pęta muzykę ciszy,

Targa za słowa i ciągle w jękach,

Mów tylko miły -  ja ciebie słyszę.

 

W przezornej całej tej alienacji,

W dźwięku przeznaczeń szalona ty,

Poszukam ciała w prawdzie przeznaczeń,

Przezorna miłość z szalonej gry.

 

W objęciach mary w miękkich przestworzach,

W zielonej dani jest cała grań,

Prądem rzek świętych co otulani,

W ostatniej chwili tak ty i ja.

 

sierpień, 1990

 


przysłano: 7 kwietnia 2021 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca