Literatura

Wciąż (wiersz)

Andrzej Feret

Wciąż

 

Zraz z muzy uczuć dźwięk struny płacze,

Skrzypków w strun wielkich muzyki rewir,

Żyjemy w wichrach w wyklętych arkach,

W oczu zapatrzeń w światłach wyprzedzeń.

 

I w czerwień ziemi w Adama słowa,

W czerń sukien Ewy w magicznym czasie,

W niepowiedzianej z zalążkach słowy,

W świetlistym amen w niespiesznym czasie.

 

We ustach czułych co mną wciąż pieszczą,

W każdym dotyku i w każdym tknięciu,

W obudzeń chwili w nieśpiesznym żęciu,

Ja przestarzał świata w twym wciąż zamęściu.

 

wrzesień, 1990,

fb : Andrzej Feret

 

 


przysłano: 9 kwietnia 2021 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca