Literatura

Poprowadzę (wiersz)

Andrzej Feret

Poprowadzę

 

Gdybyś była w smutnym wrzosie,

Tam gdzie leśne runo ścieli,

Między płożyn w dźwiękach jesień,

W utęsknieniu miłość dzieli.

 

W nocnych gąszczach trwa piosenka,

A w truskawkach złotem zagra,

Na szemraniu ust nie kłamie,

W blaskach iskrą w kądziel chadza.

 

Byłaś ze mną dniem od wczoraj,

A ty jeszcze nie pojmujesz,

Poprowadzę cię pod ramię,

Poprowadzę twoją miłość.

 

sierpień, 1990

fb:  Andrzej Feret

 

 

Andrzej Feret

 


przysłano: 14 kwietnia 2021 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca