Literatura

Przygodo (wiersz)

Marcin Pasikowski

tak przykro zostać pośmiewiskiem, będąc sobą
W potrzasku między rozsądkiem a wałem napędu
postanowiliśmy osiągnąć nirwanę
i rozpierdolić ten las z rozpędu

 

pomiędzy ostatnimi pniami jest ścieżka wieszczy
ocean liści zapada się bo jest sztorm akurat
mech szepcze, a wrzos wrzeszczy
a ty widziałeś spierdalającego lemura

 

niczego tak nie ma jak pustki w sercu
co jak pustka w baku, prześladuje zawzięcie
wytrzebmy, przetrzebmy, na potrzeb kobiercu
bo trzeba mieć hobby, trzeba mieć zajęcie

 

moja twarz bywała dłuższa niż linki do wyciągarek
ale tutaj stopy pod kilem nie życzę – mielizny raczej na wieki
za rozbiór monolitu horyzontu pni w którym odnajdywałem siebie
niech kolce dzikich róż przebiją wasze pancerne powieki

 

czasami mam taki sen że z drugą grupą psycholi
wśród mrocznej mózgu ciszy ale z husarską swadą
nie patrząc w celowniki, nie zważając że boli
zanim ci pierwsi ich zastrzelą, drudzy ich rozjadą


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 16 kwietnia 2021 (historia)

Inne teksty autora

Wibrują
Marcin Pasikowski
Karygodnie
Marcin Pasikowski
Maski
Marcin Pasikowski
Pepik gładzi ślimaki
Marcin Pasikowski

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca