Życie jak zegar

Zygmunt Ryznar

tik tak tik tak
zegar ukryty
tyka w nas

 

sprytnie udaje
że nie tyka
a jednak ...
usta nam zamyka

 

owiewa mgłą oczy
znieczula serce
niczego nie przeoczy

 

jeszcze nie potrafi
złamać nam ducha
sprytnie przemyka

ukryta zawierucha

 

już

żagle na wiatr kieruje 
w stronę burz

 

tik tak tik tak
komu w drogę temu czas ...

 

Zygmunt Ryznar
Zygmunt Ryznar
Wiersz · 2 maja 2021
anonim