Jestem, jak szampan - Kazimierz Wierzyński

Angelika Szymańska

Jestem, jak szampan lekki, doskonały, Jak koniak mocny, jak likier soczysty,

Jak miód w szaleństwie słonecznym dostały

I wyskokowy, jak spirytus czysty.

Królestwo moje na całym jest świecie

I mój alkohol wszystkie pędzą czasy.

Znacząc na sercach jak na etykiecie,

Gwiazdkami markę trunku pierwszej klasy.

 

Angelika Szymańska
Angelika Szymańska
Wiersz · 5 maja 2021