Literatura

***(Warto…) (wiersz)

Andrzej Feret

***(Warto…)

 

Warto… koniecznie miłości odpowiem,

I śmiej się rzewnie do mnie,

I łzę osuszaj uśmiechem,

Wczoraj pozostaw bez wspomnień,

Nie zatrzymuj spojrzenia i dłoni,

Rozwiń je skrzydłami motyla,

Myśli swym wczoraj nie zniewalaj,

Uderz kułakami wczoraj,

Więc warto podążać za mną,

Zasiać ziarenko maku,

By sen zobaczyć czerwony,

Pośród chabrów i pośród bławatów,

Uszczypnąć potem siebie w nosek,

I uchem jeszcze potwierdzić,

Założyć diamentowe kolie,

Być może… diamentowym szponem ponownie uderzyć,

I ponownie wzlecieć na skrzydłach motyla,

Unosić nas na polu maków,

Chabrom mówić dzień dobry,

A bławatom z uśmiechu,

Warto… koniecznie warto,

Zobaczyć siebie ponownie wolną,

Założyć suknię tak chcianą,

Uśmiechem mnie wciąż całować,

Tak warto ciebie zobaczyć wolną,

Pozwolić sobie na zapomnienie,

Nie żegnać siebie uśmiechem,

I nie czekać z wytęsknieniem,

Warto… koniecznie miłości odpowiem.

 

listopad, 1993

Andrzej Feret

 

 

fb: Andrzej Feret | Facebook

 

 

 

 


przysłano: 8 maja 2021 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca