Literatura

Brandt* (wiersz)

jar&marek

Sielski krajobraz, swojska przyroda

niska chałupa słomą pokryta

wrasta w podłoże wiejska zagroda

wśród słoneczników, gryki i żyta

 

Przed chatą sterczy lekko zgarbiony

stary wyrobnik, żuraw studzienny

pracą codzienną mocno znużony

skrzypi uparcie w rytmie niezmiennym

 

Zaś strach na wróble gra na patyku

pęcznieją dynie w cieniu ziemianki

na żerdzi skopek, tłuczek w cebrzyku

suszą się w słońcu gliniane dzbanki

 

Malwy za węgłem, podbiał z łopianem

pokrzywa krzywo patrzy z ukrycia

pachnie tu zwykle mlekiem i sianem

chlebem razowym i prozą życia

 

 

*Józef Brandt, Zagrody wiejskie w Orońsku, 1897, 28,6x43,0 cm,

akw., oł., papier żeberkowy, nr inw. MNK III-r.a. 6635


wyśmienity 1 głos
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 11 maja 2021, 15:36
Głęboki i ...
przysłano: 10 maja 2021 (historia)

Inne teksty autora

Gerson
jar&marek
Stanisławski*
jar&marek
Ortoprzyroda
jar&marek
Efemeryda
jar&marek
Bard
jar&marek
Kanwa wrześniowa
jar&marek
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca