tyle wierszy czułych wyznań … perły
co dziś słychać gdzie i o czym … pytasz
o co pytasz gdy na wiosnę czekasz
ja też czekam jak zbawienie wróżbne
no bo czekasz znów się deszczem schlapię
i przemoczę pierwszym deszczem wiernym
czyż nie dużo wróżb wiernością maga
deszcz przemoczy znowu twoje włosy
zmokną – jak to będzie gdy parasol
odstawiony – mokre włosy pada
znów parasol odstawiony – mokną
moknąć będziesz ja wciąż pytam – kiedy
złotogłowych mleczy wonny dywan
milczysz chodzić różom stopy będę
pieścić - porozsypię srebro srebro
na skraj żółto-złoty chabrów dywan
kamień czysty wydobędę czysty
jak dwa słońca jak dwa kwiaty – oczy
i uśmiechniesz się do boso nagich
kwiatów czemu milczysz o co pytasz
ja też czekam ledwie niesłyszalny
pierwszy
9 maja, 2021
Andrzej Feret