Gdzie nie posieją mnie - Kazimierz Wierzyński

Angelika Szymańska

Gdzie nie posieją mnie - wyrosnę,

Nigdzie mnie nie ma, jestem wszędzie,

Na białym śniegu sadzę wiosnę

I wciąż śpiewają me łabędzie.

 

Jedyna prawda ma w kaprysie:

Choć ten sam - zawsze jestem inny,

Kocham me każde widzimisię

I żyję sobie wciąż dziecinny.

 

Tak długo w wino zmieniam wodę,

Aż mi się urwie ucho dzbanka,

Wtedy pić będę mą pogodę

Ja: uśmiech, traf i niespodzianka.                                 

 

 

Angelika Szymańska
Angelika Szymańska
Wiersz · 17 maja 2021
anonim