Żałość na śmierć króla
Bracie szlachetny i słowa wspomnienia,
Choć nie ma wichrów, a śmieć nie odeszła,
Los nie zaświadczy miłości jaśnienia,
Choćby twoje wojsko po mnie dzisiaj przyszło.
Tak czyste serce, czyś zapomniał dale,
Mówić wiarołomnie w poznaniu od szpiega,
Na piękność moją dybią jawnym żalem,
A bóg za ciebie serce me ośmiela.
Ukryta radość, miłością żeś tkany,
Na tobie szkoda jadu i zelżenie,
Tobie policzek w cios nie żałowany,
Wyryła śmierci resztką niech nie zginę.
W tobie wyryła cios nie żałowany,
Śmiertelna Pani zawsze nie uczciwa.
12 kwietnia, 2018
Andrzej Feret
----------------------------------------------------------------------
Sonety zostały napisane dla Boskiego Chóru.